Εξετάσεις για την Απόκτηση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας Τελωνειακού Αντιπροσώπου (Ν.4955/2022 – ΕΛΟΤ ΕΝ 16992)


Η Ο.Ε.Τ.Ε. ως υποψήφιος φορέας πιστοποίησης προσώπων και στα πλαίσια των επιταγών του Ν. 4955/2022 προετοιμάζει την διαδικασία για τις εξετάσεις για τη χορήγηση πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας για Τελωνειακούς Αντιπροσώπους.Οι εξετάσεις θα διενεργούνται μία φορά τον χρόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο εκάστου έτους, δια ζώσης, σε εξεταστικό κέντρο – αίθουσα που θα στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ταυτόχρονα σε εξεταστικό κέντρο – αίθουσα που θα στεγάζεται σε ξενοδοχείο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα αποφασίζονται και θα ανακοινώνονται από την ΟΕΤΕ. Με την προκήρυξη των εξετάσεων θα τάσσεται εύλογη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων. Οι εξετάσεις είναι γραπτές με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και ερωτήσεις πρακτικής – case study και θα διενεργούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινώνεται μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών.

 

Η Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελείται από τρεις Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς οι οποίοι θα επιλέγουν τυχαία τα θέματα των εξετάσεων από διαμορφωμένη δεξαμενή ερωτήσεων και οι οποίοι θα διενεργούν και τις διορθώσεις των γραπτών των υποψηφίων.

Η διαδικασία αξιολόγησης της επάρκειας και ικανότητας του/της υποψηφίου/ας να ασκήσει το επάγγελμα του «Τελωνειακού Αντιπροσώπου» διενεργείται μέσω σχετικής εξέτασης σε 21 γνωστικά πεδία επαγγελματικής επάρκειας, ήτοι στα ακόλουθα:

  1. Κατανόηση της τελωνειακής λειτουργίας ή υπηρεσίας
  2. Τελωνειακή Νομοθεσία και Κανονισμός
  3. Δασμολόγιο και ταξινόμηση
  4. Φ.Π.Α. εισαγωγής και εξαγωγής
  5. Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης εισαγωγής και εξαγωγής
  6. Υπολογισμός Αξίας
  7. Καταγωγή Εμπορευμάτων
  8. Απαγορεύσεις για περιορισμοί.
  9. Ανάλυση Κινδύνων
  10. Εργασίες εφοδιαστικής αλυσίδας
  11. Διασφάλιση Τελωνειακής Νομικής Συμμόρφωσης
  12. Τελωνειακά Συστήματα Τ.Π. και Εφαρμογές
  13. Οικονομικές διαδικασίες Τελωνειακών Πληρωμών
  14. Διαχείριση Εγκρίσεων
  15. Παγκόσμιο Περιβάλλον και τάσεις
  16. Διεργασία εισόδου εμπορευμάτων
  17. Διεργασία Διαμετακόμισης
  18. Διεργασία Εξαγωγής και Εξόδου
  19. Διεργασία Προσωρινής εναπόθεσης
  20. Διεργασία ειδικής διαδικασίας ειδικού καθεστώτος (εκτός διαμετακόμισης)
  21. Διεργασία θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία

Ειδικότερα οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε δύο μέρη όπου στο πρώτο μέρος θα τίθενται τα θέματα ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής (διάρκειας 2 ωρών), όπου οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε σαράντα  (40) θέματα/ ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (περισσότερες της μίας ορθής απάντησης μεταξύ 4 επιλογών ανά ερώτηση), οι οποίες συνδυάζουν μερικά ή και όλα τα 21 γνωστικά αντικείμενα. Στο δεύτερο μέρος τίθενται τα θέματα πρακτικής/ μελέτη υπόθεσης (διάρκειας 2 ωρών) όπου οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν/ επιλύσουν τέσσερα (4) θέματα ανάπτυξης (υποθέσεις / θέματα), τα οποία συνδυάζουν μερικά ή και όλα τα 21 γνωστικά αντικείμενα.

Η ικανότητα των υποψηφίων αφορά εν γένει στις γενικές και τις ειδικές θεωρητικές γνώσεις.

Οι γενικές γνώσεις αφορούν στα εξής:

  • Ελληνική γλώσσα (ανάγνωση & γραφή),
  • προφορική και γραπτή επικοινωνία,
  • βασικές γνώσεις Μαθηματικών,
  • βασικές γνώσεις της αγγλικής γλώσσας
  • βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή

Τα κριτήρια ένταξης στην αντίστοιχη διαδικασία εξετάσεων είναι οι υποψήφιοι προς πιστοποίηση να είναι κάτοχοι τίτλου τουλάχιστον δευτεροβάθμιου κύκλου εκπαίδευσης ήτοι απολυτηρίου λυκείου ή ισότιμου ή ισοδύναμου τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από αρμόδια αρχή ως ισότιμοι ή ισοδύναμοι προς τους τίτλους που κατά περίπτωση απονέμονται από τα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή να φέρουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας με συγκρίσιμο τίτλο σπουδών τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης όπως ορίζει το π.δ. 38/2010 (Α’ 78).

 

Με  την  χορήγηση της άδειας άσκησης  επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου,  οι διπλωματούχοι τελωνειακοί αντιπρόσωποι που πέτυχαν στις εξετάσεις, και υπό την ρητή προϋπόθεση της τήρησης και των λοιπών προϋποθέσεων που θέτει ο Νόμος, δύνανται να εγγραφούν στο Μητρώο Τελωνειακών Αντιπροσώπων και στο Μητρώο µελών του κατά τόπου αρμόδιου Συλλόγου Εκτελωνιστών – Τελωνειακών Αντιπροσώπων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης απονέμεται στους επιτυχόντες στις εξετάσεις ο τίτλος του «Τελωνειακού Αντιπροσώπου», ο οποίος θα αποδίδεται και με τον διακριτικό τίτλο: “Greek Federation Of Customs Brokers – Certified Customs Representative – GFCD /CCR.

Η παρακολούθηση της ορθής τήρησης κι εφαρμογής του Σχήματος Πιστοποίησης, γίνεται από τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Ποιότητας (ΥΔΠ), ο οποίος εποπτεύει το Σχήμα Πιστοποίησης.