Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η δραστηριότητα της ΟΕΤΕ (κυρίως τα τελευταία 25 χρόνια) στο ζήτημα των ασφαλιστικών διεκδικήσεων, υπέρ των Μελών του Κλάδου μας. Με το Νόμο 2217/1994 (ΦΕΚ Α 83 – 31.05.1994), κατορθώθηκε να ενταχθεί το Ταμείο Συντάξεων Εκτελωνιστών (Τ.Σ.Ε.), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, στο (τότε) Τ.Ε.Β.Ε.

Μέσα σε μια νύχτα, εντασσόμενοι στην 6η ασφαλιστική κατηγορία, οι Εκτελωνιστές εξασφάλισαν σύνταξη κατά …44% υψηλότερη. Λίγους μήνες μετά (Οκτώβριος/1994), η ΟΕΤΕ πέτυχε, κατ’εξαίρεση κι εκτός Κρατικού Ασφαλιστικού Προγραμματισμού, αύξηση κατά …10% στους ήδη συνταξιοδοτηθέντες Συναδέλφους.

Η Ομοσπονδία μας αγωνίσθηκε κι έλαβε τρείς (3)…!!…παρατάσεις στο ευεργετικό καθεστώς της ενσημοκόλλησης.

Γενικά πάντως, μέχρι το 2010, δυνάμει των σωστών στρατηγικών ασφαλιστικών επιλογών της ΟΕΤΕ, κατορθώθηκε να λαμβάνουν οι απόμαχοι του χώρου μας, ιδιαίτερα βελτιωμένες συντάξεις.

Δυστυχώς όμως, μετά το 2010, μαζί με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους και μέχρι και σήμερα που ισχύει η επάρατος (ασφαλιστικά, κοινωνικά και φορολογικά) 12ετία των Μνημονίων και των απάνθρωπων αποφάσεων της Πολιτείας, τα Μέλη του Κλάδου μας αδικήθηκαν, απομονώθηκαν κοινωνικά κι ανθρώπινα και με την «αρπαγή» των ασφαλιστικών τους εισφορών και δικαιωμάτων, βρέθηκαν στην ίδια δυσμενή θέση που βρίσκεται εδώ και καιρό, το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων.

Με αφορμή πάντως τις τελευταίες Κυβερνητικές Ασφαλιστικές «ρυθμίσεις», η ΟΕΤΕ, με λόγια και έργα, διαχώρισε στα πλαίσια των γενικότερων κοινωνικών κι εργασιακών αντιδράσεων, τη θέση της, σε σχέση με τη «θετικότητα» ή μη των προβλεπομένων στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς που προωθήθηκε στις αρχές του 2020.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΕΤΕ στις 25.01.2020, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. (Γ.Ζωγράφος) ανέφερε τα ακόλουθα, που εντέλει έγιναν αποδεκτά από το Δ.Σ. και ως γενικότερη στάση της Ομοσπονδίας μας:

«…Έχουμε ένα νέο νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο κ.Συνάδελφοι, με το οποίο επανατοποθετείται γενικότερα το ασφαλιστικό θέμα. Μια πρώτη προσέγγιση, διότι 1ον δεν ξέρουμε τι θα βγει από τη Βουλή και 2ον δεν ξέρουμε και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι τι ερμηνεία θα δίνουν, σε κάτι που ενδεχομένως θα βγει από τη Βουλή και αρκετές φορές έχουμε εκπλήξεις, – ο νόμος να λέει Α και η εφαρμοστική εγκύκλιος να λέει «ναι αλλά το σημείο Α σε συνδυασμό με το Γ και το Δ και το ΙΚ, είναι αυτό», γι΄αυτό λοιπόν, ας είμαστε λίγο με μικρά καλάθια.

Υπάρχει όμως ένα γενικότερο κλίμα. Το γενικότερο κλίμα είναι ότι το νέο νομοσχέδιο χαρατσώνει στο ασφαλιστικό, κάτι παραπάνω, αρκετά παραπάνω, εκείνους οι οποίοι ήταν οι χαμηλοί, οι οποίοι είναι πιο κάτω. Αυτοί, δεν θα νιώσουν καμία ασφαλιστική συνταξιοδοτική άνοιξη. Αυτοί θα είναι είτε στα ίδια είτε και λίγο παρακάτω. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους οι οποίοι ξεκινούν. Μιλάμε για τους νέους ασφαλισμένους κι επαγγελματίες. Και αυτοί, δεν περιμένουν καμία φορολογική άνοιξη μετά από 30-40 χρόνια εάν ισχύσουν επι 30-40 χρόνια αυτά τα οποία προβλέπει το νομοσχέδιο.

Τώρα, οι αιτιολογίες οι οποίες θα εμφανιστούν-το περιμένουμε, το ξέρουμε, δίνουμε λεφτά εδώ και θα τα πάρουμε από αλλού, κλπ., το γνωστό. Αλλά υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως το 60-40 για τους εργαζόμενους ασφαλισμένους που γίνεται 70-30, κι επίσης δεν υπάρχει πια υποχρεωτική κλάση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην οποία δηλαδή, ενώ υπάρχουν 6 κατηγορίες, διαλέγεις σε ποια θα πας. Φυσικά, υποχρεωτικά είναι η χαμηλότερη. Και για τους νυν και για τους πρώην και για τους καινούργιους οι οποίοι θα έρθουν. Διαλέγεις την κλάση στην οποία θα πας. Και ακόμα κι αυτός ο οποίος θα διαλέξει την τελευταία κλάση, την πιο ακριβή, να δίνει 550-δεν θυμάμαι πόσο είναι η τελευταία κλάση – ακόμα κι αυτός, δεν ξέρουμε – αυτά θα βγουν μετά – εάν τυχόν με τι πνεύμα και με τι ποσοστά και με τι στοιχεία θα αξιοποιηθούν του Κατρούγκαλου… 30-40 χρόνια πίσω, ο Ζωγράφος πόσο ήταν, κλπ., να πάρω ένα παράδειγμα μεγάλων Συναδέλφων… Δεν ξέρουμε πώς θα πάνε, με βάση ποια κατηγορία, που θα μας κατατάξουν. Βεβαίως γνωρίζω ότι οι Τριτοβάθμιες – γιατί είναι Πανελλαδικό και Παν-επαγγελματικό το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου – οι μεγάλες Τριτοβάθμιες Οργανώσεις, με τις οποίες επικοινωνούμε γι΄αυτό το ζήτημα, προφορικά προς το παρόν έχουν επιφυλαχθεί. Άλλες είπαν «θετικό εκείνο, αρνητικό εκείνο», «βελτιώστε εκείνο, κάντε εκείνο», κλπ. Αν λοιπόν, κι ευχαριστώ το Θανάση Κουτσονίκα γι΄αυτό το δισέλιδο που έχω μπροστά μου, αν τυχόν λοιπόν, 5 πάνω 5 κάτω, το αποτέλεσμα που θα βγει από το Κοινοβούλιο, με την καλύτερη προοπτική διερμηνευόμενο – γιατί είπαμε θα έχουμε και τις εφαρμοστικές – μείνει εκεί που είναι το σχέδιο που έχει υποβληθεί, θα κινηθούμε σε κάποια σχετικά πλαίσια. Αυτά δεν θα τα συζητήσουμε, είναι νούμερα τα οποία υπάρχουν. Δίνω από 1 σε κάθε Μέλος του Δ.Σ. Δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε αυτή τη στιγμή τι είναι το ένα και τι είναι το άλλο. Αν θέλετε κάποιες διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Κουτσονίκα…».

Εννοείται ότι, κατ’εφαρμογή των αποφασισθέντων στο τελευταίο, Έκτακτο Εργασιακό μας Συνέδριο, η Διοίκηση της ΟΕΤΕ θα παραμείνει σε αδιάκοπη εγρήγορση ως προς τις ασφαλιστικές εξελίξεις, εντάσσοντας τη δράση της στις γενικότερες ασφαλιστικές και κοινωνικές επιδιώξεις των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων της χώρας (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΑΣΕΒΕ, κλπ.), παρεμβαίνοντας δυναμικά όπου κι όποτε χρειασθεί.